Halden, Norge den 17:e maj

Vi åkte till Norge för att jag Anette skulle få vara med och se hur de firar 17:e maj, eller syttende mai som vanligtvis uttalas sött’ne mai. Att Norge är duktiga på att fira sin nationaldag visste jag, men hur går det till? Eftersom Kent har släktingar i Norge så får vi se firandet ”på riktigt”

Vi drog upp mörkläggningsgardinen på morgonen och möts av detta.

Historien bakom Norges nationaldag

1814 sluts det fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Efter att ha ställt sig på Frankrikes sida under Napoleonkriget fick Danmark, som förlorande part avträda Norge till Sverige.

Dåvarande ståthållare Kristian Fredrik förklarade Norges självständighet och utropade sig själv till kung. Några månader senare tågade den svenska armen in i södra Norge och tvingade Norge att underkasta sig. Kristian Fredrik lämnade landet och avsade sig tronen. Norge kunde dock behålla en stor grad av den självständighet de skapat sig, trots unionen med Sverige. Det är den norska grundlagen som firas den 17:e maj.

Klädsel

Den 17:e maj klär sig de flesta i den norska högtidsklädseln ”bunad” som är en folkdräkt. Dräkterna ser olika ut beroende på var i landet man kommer ifrån och består av omfattande broderier och handsmidda smycken i silver eller guld.

17:e maj är Barnens dag. Barnen får bestämma vad de vill äta till frukost och då börjar många med glass. När man möter någon man känner säger man -”Gratulerer med dagen”.

Barntåget

Barntåget består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Barntågen följer speciella rutter och är organiserat på att barnen går klassvis bakom en standar (flagga, tygstycke eller fana) Jag kan förstå att det ligger mycket tradition bakom när barnen är med och tränar för detta och deltar genom hela skolgången.

Klicka på pilen så får du ett smakprov av ”tåget”
Folkvimmel

Efteråt samlades släkten och åt gott och hade mysigt tillsammans.

Annons

2 reaktioner till “Halden, Norge den 17:e maj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: