Konst på hög i Kvarntorps friluftsområde

Det är i början på november och det regnar rejält, ändå är det en del människor som rör sig i området runt Kvarntorpshögen. Det är stängt för säsongen. Bommen till bilvägen har stängts och kaféet lika så. Men eftersom konsten står utomhus är det fritt fram att gå runt och titta. Eftersom det regnar och är disigt så är det ingen utsikt idag, men det blir kanske ännu mer magiskt så här.

Kvarntorpshögen ligger knappt en mil öster om Kumla. Om man kommer väg 52 från Sköllersta syns denna skylt på långt håll. Vem tänker inte på Hollywood när man ser detta? Konstverket är skapat av Peter Johansson och jag är osäker om han tänkte på att Johansson är det vanligaste efternamnet i Sverige eller om han helt enkelt bara ville ha sitt namn synligt här. Lite roligt är det i alla fall.

Utan titel av Peter Johansson

Hur kom Kvarntorpshögen till?

Vi är vid Kvarntorpshögen och hur kom den här högen till egentligen? Här utvann man skifferolja under 1940-66. Berggrunden i Kvarntorp var mycket energirik, den lättbrutna alunskiffern innehöll olja. Under andra världskriget kunde Sverige inte importera drivmedel, så en inhemsk oljeproduktion kom snabbt igång här. Här släpptes det ut 230 ton svaveldioxid/dygn. All växtlighet i vindriktningen dog. Det luktade svavel, en blandning av ruttet ägg och sulfitfabrik. Askan från oljeproduktionen lades i en hög som blev högre och högre. När oljeproduktionen upphörde 1966 var högen 100 meter hög.

Idag har Kvarntorpshögen läkt och växtligheten har kommit tillbaka. Det ryker fortfarande på vissa ställen. Det beror på outnyttjad oljeenergi som finns kvar i askan. Röken som stiger upp är mest vattenånga från det ytvatten som sipprar ner och förångas av heta partier. Man kan känna en speciell lukt här uppe. Kvarntorpshögen är på något sätt magisk och annorlunda och här är utsikten fantastisk.

Kvarntorpshögen är Sveriges största industriminne.

Idén om Konst på Hög

I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att start konstutställning på toppen av högen, Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär). I samarbete med Kumla kommun och lokala och regionala sponsorer finns skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer.

Sveriges märkligaste sevärdhet

Kvarntorpshögen och Konst på Hög blev 2010 utsedd till ”Sveriges märkligaste sevärdhet”

Häng med på konstrundan

Den första skulpturen vi möts av står nedanför trappan.

Rum för resande av Nils Bertil Malmberg

Trappan

Vi tar trappan upp. Vi går 427 steg för att nå toppen på trappan. Många tränar här. Det finns ett utegym nedanför trappan också. Om man vill besegra trappan ska man ta trappan upp och fortsätta upp mot toppen och ta bilvägen ner. Detta ska man göra 10 gånger. Då har man besegrat trappan. Idag kan jag inte alls förstå att jag lyckats Besegra trappan 2 gånger, men det var några år sedan.

Konsten

Vid varje konstverk sitter en skylt med namn på konstnären och du kan skanna in en QR-kod och lyssna för att få mer info om vad du ser.

När man kommit upp för trappan möts man av kyrkan.

Absint Omen av Kent Karlsson
Hesperidernas trädgård av Lars Vilks
Corona av Lars Vilks

På den här platsen stod ett annat konstverk av Lars Vilks. Tyvärr var det någon eller några som hade otur när de tänkte och eldade upp det 2019. Fortfarande ser man rester från det gamla konstverket Waaaall under detta konstverk.

Bunker av James Bates
Makt av Richard Brixel
Karyatid av Richard Bixel
Yggdrasil av Cecilia Jansson och interner på Kumlaanstalten
Tetris av Jacob Dahlgren
Synergi av Eva Marklund
Doll with daggers av Niclas Malmström

Doll with daggers är 2023 års nytillskott. Lite läskig tyckte jag.

Stilla rörelse av Maria Miesenberger
Half Girl av Anders Krisár
Energi-Magi av Ulla Viotti
Vindla av Leif Bolter
Port av Claes Hake
Kvarntorpsmalaganer av Lenny Clarhäll
Heptagon av Corinne Eriksson
Arken av Olle Medin
Stabil av Lars Englund
Motorheart av Arijana Kajfes och Anders Boqvist
Koncentrator av Torgny Larsson
Ljusrum I och II av Pål Svensson
Mr Majestät av Lena Flodman
Sju av Mats Caldeborg
Ingen utsikt idag
Tar bilvägen nedåt
Hösten börjar synas på riktigt

Ställplats för oss med husbil eller husvagn

Det finns en ställplats nedanför slalombacken. Här har de gjort i ordning platserna och planterat gräs. Om det är låst till dusch och toa finns ett nummer du kan ringa. Här är det lugnt och tyst (i alla fall de gånger vi besökt platsen) Vi använder gärna egen toa och dusch, men det såg trevligt ut här. Det finns toa och gråvattentömning och det är det vi möjligen saknar när vi är ute och åker.

Sammanfattning

Åk till Kvarntorpshögen om du inte varit där. Sveriges märkligaste sevärdhet!

2 reaktioner till “Konst på hög i Kvarntorps friluftsområde

Lämna en kommentar