Näsby Slott

Idag var det höstmarknad på Näsby Slott så vi bestämde oss för att åka dit. Vi var glada att vi var tidiga för det var inte jättelätt att hitta parkering, men vi lyckades till slut. Vi parkerade på taket på parkeringsgaraget, som mannen berättar att det har varit en pool en gång, så det borde varit lätt att slippa gräva ut vid bygget.

Höstmarknaden

Det var en liten marknad med några få utställare. Många är duktiga på att skapa köpglädje och inspiration. Jag hade tänkt att köpa lite smått och gott, men orkade inte trängas, så jag tänker att jag ska ta mig i kragen och besöka Signhildsros Lanthandel i Täby någon kväll i stället.

Slottet

Vi brukar besöka omgivningarna någon gång ibland och det är alltid lika roligt eftersom mannen jobbat här i 9 år -90/00 talet och kan berätta en hel del om slottet och omgivningarna.

Konferensrum

Mannens skräck 😱

Mannen berättar hur han varit med och lyft bort alla plattor och rensat med tanke på vinterträdgården som ligger under så borde de väl göra något igen.

Av respekt tog jag inte kort på läckande stuprännor som förstör fasaden och inte heller buskarna som de inte klippt enligt instruktionsboken. Mannen saknade även rosen som Carl Robert Lamms fru Dora planterat som man inte fick ta bort… Jag fick höra många intressanta historier under dagen.

Omgivningen

I hela området fanns en gång 600 äppelträd. Några fanns kvar på slottsområdet och några i äppellunden, men inte lika många längre.

Denna ask är från 1400-talet och troligtvis Sveriges äldsta.
Mannen var med och planterade Milleniumträdet bakom det befintliga, med tanke på att det befintliga börjar bli lite rangligt. Lite anonymt idag kan jag tycka.

Stallet

Konst

Carl Fredrik Lamm och Dora var väldigt intresserade av konst och det kan man se än idag. Missade att fotografera konsten inne på slottet. Här finns målningar från b la Bruno Liljefors, Anders Zorn och Carl Milles.

Carl Fredrik Lamm köpte marmorstatyer från Italien.

Jag som bara tänkt köpa lite lokalodlat och fick med mig annat, men ingen honung…

Alltid lika roligt att ge sig ut i närområdet
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: