Birgittavandring i Fresta i Upplands Väsby

Vi får ofta höra… Finns det något att göra i Upplands Väsby? Det finns massor, men nu blir det Birgittaleden. Häng med! Vi börjar vid Fresta Kyrka för att det är lätt att hitta hit med bil och finns bra parkering.

Fresta kyrka

Fresta kyrka är byggd på 1200-talet och uppförd på en gammal offerplats tillägnad den forntida Frej som var fruktbarhetens gud. Frejs vackra syster Freja var också knuten till platsen. Hon hade jordnära egenskaper som fruktbarhetens gudinna och kärlekens gudinna. Freja kallades även Vår fru och var folkligt populär. Fresta kyrka har fler runristningar än någon annan byggnad i hela världen. Många är inmurade och de flesta har det kristna korset med den hedniska drake där runorna ristats. Dopfunten och krucifix som hänger i sakristian är från Heliga Birgittas tid.

Birgittalunden

Vi startar vandringen här i Birgittalunden. Här kan du följa Birgittas liv i fem stationer. Du kan även fundera över vad hennes livsfrågor kan ha för betydelse på ditt liv idag. Det är ju trots allt en pilgrimsfärd.

Statyn är i gotländsk kalksten från 2013
Frestabäcken

Källaren i gravhögen

Före 1600-talet intresserade man sig inte så mycket för sina förfäders gravar. Den här gravhögen som finns i ett gravfält med flera gravar gjordes om till en jordkällare (gamla tiders sätt att kyla mjölk, smör och lagra potatis) Troligtvis visste man inte att man gjorde sin källare i en mer än tusen år gammal gravhög.

Önskebrunnen

Lite klent med vatten just nu… Såg inte heller någon skylt 3???

Sanda källa

Vi är beroende av rent vatten för vår överlevnad. När man dricker rent vatten ur en källa får både kropp och själ energi. Passa på att ta en klunk.

Fresta våtmark

Fresta våtmark har inget med Birgittavandringen att göra mer än att man passerar här. På våren fylls platsen med vatten och gäddorna kommer in och leker och lägger 100 000-tals rom här. När gäddynglen är 2-7 cm är de redo att simma ut i sjön. Samtidigt har våtmarksfåglarnas ungar lämnat sina bon. Efter att våtmarken har torrlagts kommer kor som betar för att inte våtmarken ska växa igen.

Norrviken

Här kan du sitta och njuta av din matsäck.

Klippkyrkan

Fresta församling och Väsby kommun har etablerat en plats för gudstjänster, andakter, dop, vigsel och även för vila och återhämtning.

Utsikten

Här står vi 40 meter över havet på en av Väsbys högsta punkter. För 60 år sedan bodde det bara några tusen innevånare i Väsby. 2040 spås 63 000 Väsbybor. För tusentals år sedan var detta en skärgård med flera öar och befolkade av fiskare och bönder. Vi lever i en ständig förändring.

På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ. Här står vi i ett vägskäl med Täby åt ena hållet och Väsby åt det andra. Vi står för val hela tiden. Vi går vidare mot Väsby.

Restaurang Spiltan

Här kan man stanna och äta eller fika. Följ pilen 🙂 Trevlig personal och trevligt ställe. Du kan äta både ute och inne.

Främjartorpet

Här kan du också stanna till och äta din matsäck. passerar du på en söndag, så passa på att köp korv av Friluftsfrämjandet.

Frestaskogen

Gravröset på höjden

Höstens färger

Tillbaka till Fresta Kyrka efter knappt en mils promenad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: